Wat maakt uw pc echt sneller?

Wat maakt uw pc echt sneller?

We horen vaak broodjeaapverhalen. Verhalen die duizelingwekkende verbeteringen beloven. Jammer, vaak zijn deze verhalen onjuist. Met dit artikel willen wij verschil laten zien tussen feit van fictie.

Er zijn tips en tools die u een heel snelle internetverbinding beloven of uw computer sneller doen opstarten. Vaak blijken deze tips en tools tegen te vallen. Je computer wordt minder stabiel of de prestaties worden minder in plaats van beter. Als u ook nog betaald heeft voor zo’n tool is het heel erg jammer.

 

 

Register opschonen.

U hoort wel eens dat het opschonen van het register de systeemprestaties zou doen verhogen. Op internet vind u veel van deze “registry cleaners”. Ze beloven dat u veel prestatiewinst krijgt maar in de praktijk merk je hier niets van. Wilt u toch gebruik maken van zo’n cleaner, zorg dan in ieder geval dat u eerst een systeemherstelpunt maakt. U zou niet de eerste zijn waarbij een cleaner het register iets te goed opschoont en daardoor zorgt dat het systeem niet meer werkt.

h-it-s-pcsneller2

Het bekende opschoonprogramma CCleaner dringt aan om een registerback-up te maken.

Defragmenteren.

Ook hoort men wel eens dat door het defragmenteren van de harde schijf de lees- en schrijfsnelheid wordt verbeterd.

Hoe meer bestanden u op een harde schijf toe voegt en weer verwijdert, hoe groter de kans is dat uw bestanden niet meer naast elkaar op de harde schijf worden opgeslagen. Dit kan dan tot mindere prestaties leiden. Fabrikanten van defragmentatietools vertellen dat hun product de prestaties van uw computer beter en sneller doen worden doordat de bestanden weer allemaal bij elkaar geplaatst worden.

Dit is niet helemaal correct. Op een moderne snelle harde schijf treed dit vertragingseffect nauwelijks op. Daarbij zorgt Windows zelf (Vista en jonger) dat de harde schijf regelmatig wordt gedefragmenteerd zodat defragmentatietools eigenlijk niet nodig zijn.

Mocht u dit zelf willen controleren dan gaat u in Windows 10 bijv. naar de verkenner, hier klikt u met de rechtermuisknop op de schijf en u kiest voor Eigenschappen, gaat dan naar de tab Extra en kies hier voor Optimaliseren. In het volgende scherm kunt u zien wanneer en in hoeverre deze zijn gedefragmenteerd. Gaat u naar de knop Instellingen wijzigen, standaard staat de controle op wekelijks, maar die kunt u hier aanpassen. U ziet dat betaalde of gratis defragmentatietools op een moderne Windows niet echt zinvol zijn om te gebruiken.

h-it-s-pcsneller3

Heeft u een SSD dan is het niet handig om te defragmenteren. Een SSD vind het niet leuk om vaak verplaatsingen van data door te voeren. 

Snel opstarten

Ook leest u vaak de onzinnigste tips over het sneller opstarten van je computer. U leest bijvoorbeeld dat u Windows moet forceren om alle cpu-kernen te gebruiken bij het opstarten. Dit zou u doen door Windowstoets + R in te drukken, in het zoekveld msconfig in te vullen, dan naar het tabblad Computer opstarten te gaan en hier de knop Geavanceerde opties in te drukken. Als u hier bij Aantal processors een vinkje plaatst en daarna in het rolmenu de hoogste waarde aanklikt, zou u de prestaties van uw computer tijdens het opstarten verhogen. Dit leid echter helemaal tot niets omdat Windows bij het opstarten standaard al alle cpu’s gebruikt. Deze instelling is bedoelt voor test-doeleinden, bijv als u wilt zien hoe Windows werkt met een beperkter aantal cpu’s. U kunt deze instellingen dan ook beter niet veranderen of gebruiken.

Wat wel uw opstarttijd kan veranderen is het uitschakelen van overbodige programma’s die automatisch opstarten samen met Windows. Dit doet u vanuit Taakbeheer. U kunt ook het gratis programma “Autoruns for Windows” downloaden en installeren om de lijst met opstartprogramma’s aan te passen.

Is uw computer of laptop traag, wilt u hulp bij het sneller maken van uw systeem, of heeft u andere vragen dan helpen wij u graag verder. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op. Klik hier om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Klik hier voor meer tips en trucs!


Meer praktische tips? Hou onze website in de gaten, like ons op Facebook of geef ons even een belletje.
Computerservice Limburg staat iedere keer opnieuw weer voor u klaar!