Wat is het verschil tussen POP, IMAP en Exchange?

Iedereen met een computer doet het: mailen. De moderne variant van de postduif. Sneller dan PostNL en absoluut niet meer omheen te komen. Ouderwetse brieven worden steeds minder verzonden en elektronische post is dé standaard. Maar mailen gaat niet altijd zonder zorgen. Wat gebeurd met uw e-mail als uw computer crasht? En wat als u vanaf meerdere computers uw mail wilt ontvangen en verzenden? In deze uitgave gaan we dieper in op de verschillende mailtechnieken, waar u hopelijk uw voordeel opdoet!

 

 

U woont in Nederland? Dan is de kans groot dat u een Hotmail adres, een Gmail adres of een adres van uw eigen internetprovider (bijvoorbeeld voorbeeldmail@ziggo.nl) heeft. Afhankelijk van de (on)mogelijkheden van uw mailprovider, maakt u gebruik van een of meer van de volgende mailtechnieken:

 1. POP

  Indien u gebruik maakt van het POP(3) protocol, worden uw e-mails lokaal op uw computer bewaard. Eventueel zijn er nog kopieën op de mailserver te vinden, maar de kans is groot dat -indien uw computer kapot gaat- u de e-mailberichten ook kwijt raakt. Dit verouderde mailprotocol wordt steeds minder gebruikt, omdat mailen vanaf meerdere apparaten niet praktisch is.

 2. IMAP

  Bij het gebruikmaken van het IMAP(4) protocol, worden uw e-mails op de server bewaard, en een kopie van de berichten wordt lokaal op de computer bewaard. Deze techniek heeft als groot voordeel dat er eenvoudiger met meerdere computers een mailbox kan worden beheerd. Berichten die op de ene computer zijn gelezen, zijn ook op de andere computer automatisch als gelezen gemarkeerd. Verwijderd u een bericht op de ene computer, dan verdwijnt deze ook op de andere computer. Nadeel van deze techniek is wel, dat de mailserver zwaarder wordt belast. De kans dat uw mailbox “vol” raakt is dan ook aanwezig en hier dient de gebruiker op te letten.

 3. Exchange

  Deze vorm lijkt op de IMAP techniek, maar dan met het grote verschil dat ook contactpersonen, agenda’s en notities gesynchroniseerd worden. Dit mailprotocol wordt door bedrijven bij voorkeur het liefste ingezet, omdat collega’s onderling agenda’s kunnen bekijken en er ook gebruik kan worden gemaakt van afwezigheidsmeldingen indien een collega tijdelijk afwezig is.

 4. Webmail

  Als laatste, maar zeker niet de minst gebruikte vorm: de webmailvariant. De mail wordt, net zoals bij IMAP en bij Exchange op de mailserver bewaard. Echter, is geen mailprogramma meer nodig om de mail te benaderen. De webbrowser (Internet Explorer, Google Chrome, FireFox, etc) is voldoende om de mail te beheren. Deze variant kan heel goed gecombineerd worden op het moment dat u al gebruik maakt van IMAP of Exchange.

Tips:

 • Maakt u nog gebruik van het POP protocol? Dan is het mogelijk verstandig om over te stappen naar een ander mailprotocol. Immers: crasht uw computer, dan best u uw mails ook kwijt.
 • Maakt u gebruik van mailboxen en agenda’s in een bedrijfsmatige omgeving? En maakt u nog geen gebruik van Exchange? Dan ligt hier een echte kans. U kunt veel sneller werken indien u gebruik maakt van gedeelde agenda’s en gesynchroniseerde contactpersonen.
 • Maakt u gebruik van enkel webmail? Dan kunt u overwegen om uw mail in een mailprogramma te laten binnen komen. Mailprogramma’s zijn, vergeleken met een webmailclient een stuk gebruiksvriendelijker.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitgave, wilt u een uw mailgebruik eens onder handen laten nemen? Neem dan gerust contact met ons op. Klik hier om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Klik hier voor meer tips en trucs!


Meer praktische tips? Hou onze website in de gaten, like ons op Facebook of geef ons even een belletje.
Computerservice Limburg staat iedere keer opnieuw weer voor u klaar!