Veilig bankieren

Tegenwoordig kunt u zelf veel taken overnemen van de bank. Meld u aan bij de website van uw bank om het saldo te controleren, overschrijvingen en betalingen te doen. Dit kan tegenwoordig met de pc/laptop, tablet en zelfs met de smartphone.  Maar let op;  alles wat je online  kunt doen, stelt cyber-criminelen of identiteitsdieven in staat om hiervan te profiteren. Ze hebben geen wapens, maskers, of vluchtauto’s, maar beroven blindelings. Hier zijn vijf tips voor veilig online bankieren.

 

  1. Gebruik een sterk wachtwoord als u met een wachtwoord moet inloggen bij uw bank, gebruik géén wachtwoord dat u elders óók gebruikt. Vaak maken criminelen gebruik van gestolen wachtwoorden van internet winkels.
  1. Schakel twee-staps-verificatie in, indien mogelijk. Neem contact op met uw bank en vraag of dit wordt ondersteund. Bij sommige banken kunt u uw smartphone voor verificatie registreren. Elke keer dat je inlogt, geeft de site u een code die u extra naast uw wachtwoord moet invoeren. Andere banken werken bijvoorbeeld met een qr-code. Welke vorm van twee-staps-verificatie uw bank ook biedt, maak er gebruik van!
  1. Zorg ervoor dat uw pc altijd voorzien is van de meest recente updates, en dan niet alleen de windows updates, maar ook van de browser welke u gebruikt om mee te bankieren. Ook zogenaamde plugins als Java en Flash Player, blijken regelmatig een lek te hebben. Zorg ervoor dat hier altijd de laatste versie van is geïnstalleerd.
  1. Zorg voor een goede Internet Security met een bescherming tegen exploits en het stelen van wachtwoord door Trojaanse paarden. Bij het kiezen van uw Internet Security, let dan op deze functies die speciaal zijn gericht op de bescherming van de financiële transacties. Computer Service Limburg wil u graag helpen bij het maken van een keuze in het woud van pakketten. Wij kunnen u een op maat pakket samen stellen voor 1 of meerdere pc’s. Een goede Internet Security opent automatisch de financiële transacties in een sandbox , en kijkt of er geen verdachte zaken actief zijn.

Controleer ook of onderstaand icoon zichtbaar is linksboven in uw browser.

csm_secureconnection

  1. Controleer vaak. Het is altijd mogelijk dat, ondanks uw beste inspanningen, uw account gehackt kon worden. Check meerdere malen per week of zelfs dagelijks uw bankrekening, om recente activiteiten te controleren. Hoe eerder u een calamiteit meldt bij uw bank, des te groter is de kans om de controle over uw geld terug te krijgen.

Onderschat dit gevaar niet, en bezuinig hier ook niet op! Voor enkele tientjes per jaar heeft u al een prima Internet Security. Toch komen wij vaak nog computers en laptops tegen waar een gratis antivirus pakket op staat zoals AVG en Avast. Het vreemde is dat men bijvoorbeeld wel enkele tientjes wil betalen voor het bijvullen van de ruitensproeier of koelvloeistof van een auto, maar niet voor een  Internet Security pakket, terwijl dit er voor zorgt dat je veilig kunt bankieren.

Gewapend met deze tips, moet het bankieren u een veiliger gevoel geven, maar blijf waakzaam!

Heeft u nog vragen, wilt u een check-up van uw computer of laptop, neem dan gerust contact met ons op. Klik hier om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Klik hier voor meer tips en trucs!


Meer praktische tips? Hou onze website in de gaten, like ons op Facebook of geef ons even een belletje.
Computerservice Limburg staat iedere keer opnieuw weer voor u klaar!