Overstappen op Ubuntu?

Windows 10 is een goed desktop-besturingssysteem, maar is verre van perfect. De meest in het oog springende problemen zijn de verwarrende privacy instellingen, en de problemen die ontstaan zijn tijdens de (gratis) upgrade en de problemen met updates.

Ondertussen, in het land van Linux, is Ubuntu 15.10 een hit; een evolutionaire upgrade, welke een genot is om te gebruiken. Hoewel niet perfect, is de volledig gratis op Unity gebaseerde desktop omgeving met Ubuntu een geduchte concurrent voor Windows 10.

Betekent dit dat Linux binnenkort de standaard wordt? Absoluut niet. Windows zal nog steeds dominant zijn in het aantal installaties voor de nabije toekomst. Met dat gezegd, meer is niet altijd beter.

 

Hier volgen 5 belangrijke vergelijkingen:

1. Bewegende Tegels

De menselijke geest herkent beelden, die een herinnering activeren met betrekking tot wat het voorstelt. Bijvoorbeeld, tijdens het rijden, zie je een rood, achthoek-vormig teken dat zegt: “stop” Door nu bewegende tegels te gebruiken veranderd het beeld van de applicatie voortdurend, de herkenbaarheid wordt dus minder. Het ziet er wel leuker uit maar dit zegt niet alles. Als een symbool of icoontje  iets zeer specifiek vertegenwoordigt, is de herkenbaarheid belangrijk zodat het snel wordt gevonden.

 

Hetzelfde kan gezegd worden voor programma iconen. Een blauwe “e” betekent Internet Explorer, of Edge. Een rode, groene en gele cirkel betekent Chrome. Een parkeerplaats kegel betekent VLC. Dit is hoe het zou moeten zijn, de tegels zorgen voor onnodige tijdsverspilling.

 

Microsofts terugkeer naar het traditionele menu Start was een goede zet, maar niet de tegels. Waarom zou iemand op de startknop klikken en gaan staren naar de tegels om informatie te verkrijgen bv over het weer of de AEX? Het is zinvoller om gewoon de applicatie te openen!

 

Omgekeerd, Ubuntu blijft bij traditionele iconen. Met andere woorden, er wordt niets iets gewijzigd, om maar iets te wijzigen, wat goed is goed . In Ubuntu, net als in OSX, kunnen de  favoriete apps  worden vergrendeld op het dok, zodat die altijd zichtbaar zijn op het scherm.

 

Eerlijk gezegd, dit is wat Microsoft ook zou moeten doen –  laat de gebruiker bepalen welke apps ze willen zien in het desktopmenu of op een dock. Geen startmenu, geen live-tegels. Apple doet het goed met OS X  en Ubuntu is slim genoeg om het te kopiëren met Unity.

2. Privacy

Dit is de grootste Windows 10 blunder. Niet alleen stuurt het besturingssysteem gegevens naar Microsoft, maar het is erg lastig om erachter te komen hoe dit uit te schakelen is. Eigenlijk is het  bijna onmogelijk om het volledig uit te schakelen zonder  gebruik te maken van een third-party-oplossing.

Ongeacht de opzet of het motief van Microsoft, moeten de gebruikers kunnen kiezen om dit wel of niet in te schakelen. Gesteld kan worden dat de gebruiker deels zelf schuld is, omdat deze tijdens de configuratie van Windows gebruik maakt van de optie “Express Settings”, maar dat is toch een beetje kort door de bocht. Niet iedereen begrijpt wat de instellingen tijdens het configureren van Windows betekenen, en een ‘foutje’ is zo gemaakt.

Ubuntu is niet onfeilbaar  in dit opzicht. De Linux-gebaseerd besturingssysteem zal uw zoekopdrachten sturen naar de servers van Amazon in een poging om gerelateerde gegevens te tonen. Het probleem? Als je op zoek bent naar gevoelige informatie -zoals een wachtwoord in een document -, dan wordt dit ook verzonden naar Amazon.

Gelukkig heeft Canonical niet geprobeerd om gebruikers ervan te weerhouden om dit uit te schakelen. Om het uit te schakelen, moet de gebruiker alleen naar privacy-instellingen gaan en deze optie uitschakelen. Met andere woorden, Ubuntu is veel meer privacy gericht dan Windows 10.

3. Consistentie

Windows 8 was  een ramp, zeker de gebruikersinterface  -een enge mix van old-school en new-school-. Deze vreselijk inconsistente omgeving werd grotendeels gehaat door de consument, waardoor het besturingssysteem een van de grootste mislukkingen van Microsoft werd genoemd door de gebruikers van dit systeem.

Windows 10 lost dit gedeeltelijk op door het beschikbaar maken van apps in een windowed mode. Met andere woorden, apps uit de appstore zijn niet meer verplicht fullscreen te worden weergegeven en kunnen worden uitgevoerd in dezelfde vensteromgeving als oudere programma’s, waarbij het venster qua grootte is aan te passen.

Helaas lost dit slechts gedeeltelijk het probleem op.  Windows 10 is nog steeds inconsistent. Het meest verwarrende zijn de twee manier om de instellingen te wijzigen. Er is een nieuw menu “Instellingen”, plus het traditionele “Configuratiescherm”. Het is nooit duidelijk welke plaats de gebruiker moet gebruiken – dit is zeer verwarrend te noemen.

Maar dit is niet alles. Microsoft biedt twee webbrowsers, Edge en Internet Explorer en voor de gemiddelde gebruiker is het niet duidelijk waarom. Bij het navigeren in instellingen in traditionele programma’s en Store apps, is de ervaring  ook heel anders. Soms zijn er hamburger menu’s, soms worden instellingen geopend door te klikken op iets mysterieus (de gebruikersfoto in de App Store ???) en dan in oudere programma’s, zijn er de traditionele “Bestand”, “Extra” en “Help” opties.

Met Ubuntu, is er een enkel menu met instellingen, en voor het grootste deel, volgen programma’s  het standaardontwerp. Soms, zoals in het geval van Google Chrome moet je even aangeven welke je standaard wil gebruiken. Gebruikers vinden altijd makkelijk hun weg door deze manier van  standaardiseren.

4. Beveiliging

Laten we eerlijk zijn – Windows is, en zal waarschijnlijk altijd het grootste malware doel blijven. Natuurlijk kun je zeggen dat dat komt vanwege de populariteit – en dat is ten dele waar – maar het is ook te wijten aan de techniek van het besturingssysteem. Microsoft maakt al lang slechte keuzes die negatief zijn voor het  besturingssysteem en dit heeft een slechte invloed op de gebruikers. Internet Explorer en zijn afschuwelijke ActiveX-technologieën hebben een groot aantal gebruikers in gevaar gebracht. Software kan grotendeels worden geïnstalleerd zonder een wachtwoord, of zelfs zonder toestemming van de gebruiker, wat leidt tot een totale puinhoop – dat hebben we allemaal wel eens meegemaakt;  een Windows-machine vol met malware en meerdere webbrowser werkbalken.

 

Terwijl op  Linux-gebaseerde besturingssystemen zoals Ubuntu, welke ook niet ongevoelig voor malware is. Niets is immers 100 procent veilig. Maar de aard van het besturingssysteem voorkomt infecties. Eigenlijk  kan de Linux gebruiker niets fout doen, Ubuntu en de beveiliging is namelijk zeer solide. Door vast te houden aan downloads van het Ubuntu Software Center, hebben de gebruikers van het OS – geen antivirus, anti-spyware of CCleaner-achtige hulpprogramma’s nodig. Hoewel Windows 10 aantoonbaar veiliger is dan de vorige versies, is het nog steeds niet te vergelijken met Ubuntu.

De beveiliging kan als het grootste voordeel van de meeste op Linux-gebaseerde besturingssystemen worden genoemd (behalve misschien Android). Ook Ubuntu is bijzonder veilig doordat er veel populaire pakketten beschikbaar zijn in het Ubuntu Software Center. Voor het grootste deel, kunnen gebruikers alles wat ze nodig hebben installeren , zonder op jacht naar .deb bestanden te gaan.

 

Met Windows 10, ja, is er nu een app Store, maar grotendeels hebben gebruikers nog steeds de  drang om de programma’s en drivers  te downloaden op diverse websites. Terwijl de doorgewinterde Windowsgebruiker zal weten welke downloadsites veilig zijn, zullen vele anderen de dupe worden door het downloaden van malware. Hopelijk vangt Windows Defender het op, maar zo niet, dan kan de machine van de gebruiker in gevaar worden gebracht.

5. Niet-agressieve updates

Dit is waarschijnlijk mijn favoriete onderdeel van Ubuntu t.o.v. Windows 10; Canonical dwingt niet, zeurt niet, of komt niet met een truc om uw besturingssysteem te upgraden. Microsoft is behoorlijk agressief geweest om hun gebruikers zover te krijgen om te upgraden naar Windows 10.

Wat is hier het probleem?

Veel gebruikers hadden niet de behoefte, noch de wil, om van Windows 7 of 8 over te stappen naar Windows 10, maar het werd bijna onmogelijk om het niet te doen. Ubuntu kun je zolang gebruiken als je wilt. Het klopt, Canonical zal u waarschuwen voor updates, maar ze zijn altijd optioneel.

Ubuntu kent de term Long Term Support.  Als u een LTS versie van Ubuntu wenst te installeren wordt  u gegarandeerd  dat er 5 jaar ondersteuning wordt gegeven vanaf de eerste release. Gedurende deze tijd, kunt u erop vertrouwen dat u recente updates blijft ontvangen. Canonical zal nieuwere versies vrijgeven gedurende die 5 jaar tijd, maar zal nooit met pop-upberichten smeken om te upgraden. U kunt upgraden als u wilt, maar het zal optioneel zijn.

Een ander groot voordeel is dat Ubuntu makkelijker en sneller werkt op oudere hardware dan Windows.

Heeft u hulp nodig bij de installatie van een systeem met Ubuntu, of heeft u andere vragen, dan helpen wij u graag verder. Ook als u toch liever Windows op uw computersysteem gebruikt, kunnen wij u ondersteunen bij het (her)installeren, configureren en beveiligen van uw systeem.

Klik hier voor meer tips en trucs!


Meer praktische tips? Hou onze website in de gaten, like ons op Facebook of geef ons even een belletje.
Computerservice Limburg staat iedere keer opnieuw weer voor u klaar!