Anoniem online

Ook al heeft u niets te verbergen toch wilt u misschien een keer online zonder dat uw huisgenoten weten welke websites u bezocht heeft. Bijvoorbeeld als u met de feestdagen een cadeautje online bestelt en u niet wilt dat de website waar u het heeft besteld in de geschiedenis van de computer is terug te vinden. Want met een druk op de knop is zichtbaar waar u afgelopen weken bent geweest. Deze geschiedenis kunt u trouwens redelijk eenvoudig wissen. Maar tegenwoordig heeft iedere browser heeft een zogenaamd ‘ prive venster’ die speciaal voor dit doel is gemaakt en überhaupt geen geschiedenis bewaard. Dan hoeft u ook niets te wissen.

 

 

In Internet Explorer opent u met deze toetscombinatie het zogenaamde prive venster: Controle + SHIFT + P en met Controle – SHIFT – Delete kunt u uw surf geschiedenis wissen.

Maar ook buitenshuis wilt u misschien meer privacy. Dat u uw personalia moet opgeven aan uw bank, de fitnessclub en de bibliotheek als u er een account maakt begrijpen we wel. Maar is dat ook nodig als u zich voor een nieuwsbrief inschrijft bij een bedrijf waar u verder geen overeenkomst mee hebt? In dat soort gevallen kan het handig zijn om een alternatieve persoonlijkheid te gebruiken. Met de website www.fakenamegenerator.com is dat een fluitje van een cent en verkrijgt u direct een nepidentiteit inclusief een tijdelijk werkend mailadres.

Echter, iedere bezoeker van een website laat een digitaal spoor na. Daar kunt u weinig tegen doen want uw internet aanbieder heeft u namelijk voorzien van een uniek IP adres. Dit adres is een persoonlijk nummer dat behoort bij uw internet abonnement. Bij ieder bezoek op internet laat u dit achter. Dit  IP adres kan herleid worden naar uw ware identiteit als uw internet provider deze gegegens beschikbaar zou stellen. Ze doen dit echter niet zomaar maar alleen als daar dringende gronden voor zijn.

Als u compleet anoniem wilt surfen zult u echt stappen moeten ondernemen om uw identiteit en ip adres niet zichtbaar te maken. Het gratis programma TOR kan u daarmee van dienst zijn. Hiermee surft u anoniem op internet zonder dat de website eigenaar uw persoonlijke IP adres kan zien. U kunt het programma hier gratis downloaden: https://www.torproject.org

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitgave, of heeft u hulp nodig bij uw data recovery? Neem dan gerust contact met ons op. Klik hier om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Klik hier voor meer tips en trucs!


Meer praktische tips? Hou onze website in de gaten, like ons op Facebook of geef ons even een belletje.
Computerservice Limburg staat iedere keer opnieuw weer voor u klaar!