10 Super Handige tips voor Windows 10

Windows 10 bevat veel handige functies. Kent u ze allemaal al? U krijgt van ons 10 tips cadeau. Doe er uw voordeel mee!

1. Toetscombinaties

Met de intrede van Windows 10 zijn er veel nieuwe functies ingebouwd, die ook allemaal hun eigen toetsenbordcombinaties kennen:

Windows-toets+Tab (Taakweergave)

Windows-toets+PijltjeRechts+PijltjeOmhoog (plaatst venster in rechterbovenhoek)

Windows-toets+PijltjeOmhoog of PijltjeOmlaag (plaatst venster boven of onder)

Windows-toets+Ctrl+PijltjeLinks of PijltjeRechts (schakelen tussen bureaubladen)

Windows-toets+Ctrl+D (nieuw bureaublad)

Windows-toets+Ctrl+F4 (sluit bureaublad)

Windows-toets+Ctrl+C (Cortana)

Windows-toets+S (zoeken)

 

2. Eerdere Windows-installatie verwijderen

De vorige installaties Windows 7 of 8.1 blijven een maand lang op je systeem beschikbaar , ná de upgrade, om de mogelijkheid te bieden terug te gaan naar je vorige installatie. Maar dit kost wel wat schijfruimte. Als de maand bedenktijd voorbij is, kun je schijfruimte vrijmaken door de oude installatie te verwijderen. Dit doe je door op Start te drukken en “schijfopruiming” in te typen en te openen. Klik nu in het venster dat verschijnt op:  Systeembestanden opschonen, voer eventueel het wachtwoord in. In de lijst vink je vervolgens Vorige Windows-installatie(s) en Tijdelijke Windows-installatiebestanden aan en druk je op OK. In ons geval ruimde dat zo’n 15 GB schijfruimte op.

 

3. Kaarten

Gelukkig ze zijn er weer! In Windows 10 kun je weer ouderwets kaartspelletjes spelen. Ga naar het startmenu -> Microsoft Solitaire Collection en negeer alle vragen om in te loggen met een Microsoft-account. Deze koppeling wordt gebruikt om je speelgegevens op te slaan en online te delen. Vervolgens heb je vertrouwde kaartspelletjes terug, zoals FreeCell, Spider Solitaire en meer. Veel speelplezier!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Zoekmachine wijzigen in Edge

De standaardzoekmachine van de Windows-browser Edge is Bing. Deze zoekmachine geeft niet de beste zoekresultaten. Je wijzigt de standaardzoekmachine door Edge op te starten, rechtsboven op de drie puntjes te drukken en onderaan de lijst Geavanceerde Instellingen te kiezen. Bij zoeken programma wijzigen kun je Google kiezen als standaard zoekmachine.

 

5. Zoekknop inde taakbalk verbergen

Vind je die zoekfunctionaliteit in de taakbalk niet nodig? (omdat het zoeken ook via de startknop kan en natuurlijk  via de zoekmachine in je browser)? Dan kun je hem ook eenvoudig verwijderen. Druk met de rechtermuisknop op het vergrootglas-icoontje, ga naar Zoeken en druk op Verborgen. Vanaf nu is het vergrootglas uit je taakbalk verdwenen.

6 Meerdere bureaubladen

Waar Linux- en OS X-gebruikers al lang bekend mee zijn, is de mogelijkheid meerdere bureaubladen te gebruiken. De bureaubladen zijn geschikt om meerdere openstaande programma’s te verdelen over meerdere bureaubladen. Handig bijvoorbeeld om het werk en ontspanning gescheiden te houden. De snelkoppelingen, mappen en bestanden op het (hoofd) bureaublad blijven echter gelijk. Op de taakbalk (rechts van de zoekknop) vind je de knop voor het overzicht van de actieve bureaubladen. In dat overzicht vind je rechtsonder een knop voor een nieuw bureaublad. Een bureaublad sluit je door met je muis onderin over het bureaublad te gaan en vervolgens op het kruisje te klikken.

 

 

7 Back-up van Windows 7

Windows 7 had een prima back-up mogelijkheid (genaamd Back-up maken en terugzetten). Gebruikte je dit onder Windows 7, dan is er goed nieuws! Deze is nog steeds aanwezig in Windows 10. Klik op het vergrootglas en type: “windows 7”

 

 

 

 

 

 

 

 

8 Back-up instellen met Windows 10 backup

Windows 10 heeft naast de oude Windows 7 back-up tevens een nieuwe back-up mogelijkheid:

Ga  naar Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Back-up daar vind je de back-up mogelijkheid van Windows 10 terug. Sluit een externe schijf aan en druk op Een station toevoegen. Vervolgens kun je een back-up maken met bestandgeschiedenis. Vergeet overigens niet de externe schijf om de zoveel tijd opnieuw aan te sluiten om een recente back-up te maken!

 

 

9 Printen naar pdf

 

Een nieuw hadigheidje in Windows 10 is dat je kunt printen naar een pdf-bestand. Vroger had je daar een apart programma voor nodig dat zich in het overzicht van apparaten en printers nestelde. Wanner je nu iets afdrukt, kies je bij de printer Microsoft Print to PDF,  vervolgens op Afdrukken, hierna wordt gevraagd waar de pdf opgeslagen moet worden. Een slimme manier om van alles lokaal op te slaan.

10 Camera en microfoon uitzetten

Windows en/of programma’s kunnen toegang vragen en krijgen tot je microfoon en camera, vaak zelfs zonder dat je het doorhebt. De mogelijkheid is er om de camera en microfoon compleet uit te schakelen. Ga naar: Start, typ apparaatbeheer en druk op Enter. In het volgende venster dat verschijnt wordt al je geïnstalleerde hardware weergegeven. De microfoon staat meestal onder Audio-invoer en -uitvoer en de webcam onder Beeldapparaten (camera’s en scanners). Klik met de rechtermuisknop op de camera/microfoon en kies Uitschakelen. Het systeem kan deze apparaten nu niet meer gebruiken. Mocht je ze weer willen inzetten voor bijvoorbeeld een Skype-gesprek, dan schakel je ze op dezelfde manier weer in.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heeft u hulp nodig met uw Windows 10 computer? Of wilt u graag overstappen naar Windows 10? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen u graag verder.

Klik hier voor meer tips en trucs!


Meer praktische tips? Hou onze website in de gaten, like ons op Facebook of geef ons even een belletje.
Computerservice Limburg staat iedere keer opnieuw weer voor u klaar!